مقایسه‌ی سیستم عامل فدورا و اوبونتو; دو سیستم عامل لینوکسی قدرتمند

سیستم عامل لینوکس

چقدر درباره‌ی لینوکس می‌دانید و چقدر از قدرت های نهفته در این سیستم عامل متن باز اطلاعات دارید؟‌ حتما تا به حال نام سیستم عامل لینوکس را شنیده‌اید و حتی شاید با آن تا حدی آشنایی هم داشته باشید. اگر هم لینوکس را نمی‌شناسید هیچ اشکالی ندارد چرا که ما در این مقاله به توضیح مختصری از این سیستم عامل و مقایسه دو تا از بهترین توزیع های آن ها خواهیم پرداخت.
لینوکس در حقیقت به هسته‌ی سیستم عامل اطلاق می‌شود، و حالا اگر شما مجموعه‌ای از نرم افزارها را در کنار برخی از ابزار‌ها داشته باشید می‌توان آن را اوبونتو یا فدورا نام نهاد. بنابراین لینوکس نام سیستم عامل نیست، بلکه تنها نام هسته‌ی آن است. کل سیستم عامل لینوکس را گنو لینوکس GNU Linux می‌نامند.
سیستم عامل های گنو لینوکس توزیع های مختلفی دارند که از محبوب ترین و قدرتمندترین آن ها می‌توان به فدورا و اوبونتو اشاره کرد. توزیع های مختلف گنو لینوکس کاربردهای مختلفی دارند، با این حال اوبونتو و فدورا از معمول ترین توزیع ها هستند که دارای پشتیبانی قوی و رابط کاربری راحت تری هستند.

ظهور فدورا و اوبونتو

درواقع سیستم عامل فدورا به صورت متن باز و رایگان در ابتدای سال 2003 به دنیا عرضه شد و شرکت قدرتمند Red Hat که بعدها توسط IBM خریداری شد یکی از پشتیبان های قدرتمند این پروژه به شمار می‌رفت. در واقع فدورا تتمه‌ای از Red Hat  Enterprise Linux است که بیشتر برای سرورها و شرکت ها کاربرد دارد.

سال 2004، درست یکسال پس از عرضه‌ی فدورا به دنیا، ما شاهد ظهور اوبونتو بودیم. سیستم عامل اوبونتو پس از ظهور خود به خوبی رشد کرد و به یکی از محبوب ترین سیستم عامل های دنیای لینوکس تبدیل شد و حتی هنوز هم که هنوز است بسیاری از افراد که قصد یادگیری لینوکس را دارند ابتدا با این سیستم عامل شروع می‌کنند. این سیستم عامل توسط شرکت کانونیکال توسعه داده شد که توسط  مارک شاتلورث (یکی از میلیاردرهای نام آشنا) تولید شد.

دسکتاپ فدورا

فدورا از وقتی عرضه شد همواره یک شعار را دنبال می‌کرد و آن عبارت است از “آزادی، دوستان و امکانات در اولویت هستند ”، فدورا دارای یک دسکتاپ فارغ از کد اختصاصی است که به کمک کدهای باینری موجود در کرنل سیستم می‌تواند سخت افزار موجود در لپ تاپ را پشتیبانی کند.

دسکتاپ اوبونتو

شعار سیستم عامل لینوکسی اوبونتو از بدو ورد تا به حال “لینوکس برای بشر” بوده است. در واقع این سیستم عامل با هدف ارائه‌ی خدمات به عموم مردم طراحی و توزیع شده است و هدف اصلی آن این بوده است که بتواند با سیستم هایی چون ویندوز و Mac OS  رقابت کند. همانطور که پیش از این هم اشاره شد این سیستم عامل سعی کرده است که جنبه های تخصصی سیستم عامل لینوکس را از نظرها پنهان کند و مانند سیستم عامل ویندوز به کاربر تا حد کمتری امکانات گرافیکی بدهد.

اولین نسخه‌ی سیستم عامل اوبونتو به همراه نصب کننده‌ی مستقیم و قابلیت پیش نمایش بدون نصب منتشر شد. این سیستم عامل راه های ساده‌ای برای نصب ادوبی فلش نیز پیشنهاد کرده است و یک رابط کاربری قدرتمند به نام Unity  را با خود آورده است. حتی در سال های اخیر شاهد حضور این سیستم عامل قدرتمند در گوشی های هوشمند نیز بودیم.

نحوه‌ی استفاده از لینوکس  و اوبونتو

به طور کلی در حالت پیش فرض این دو سیستم عامل تفاوت چندانی با یکدیگر ندارند و نحوه‌ی اجرای برنامه ها و مدیریت پنجره ها یکسان است. هر دو از محیط GNOME بهره می‌برند که اوبونتو از App Dock خاص خودش بهره می‌برد. موردی که اهمیت دارد این است که کاربران ابونتو با چالش های بیشتری نسبت به فدورا روبرو هستند.

سهولت استفاده و پشتیبانی

به طور کلی می‌توان گفت که تفاوت میان این دو سیستم عامل طی این ده سال از بین رفته است و همه‌ی قسمت های فدورا به جز درایورهای سخت افزاری اختصاصی آن به خوبی کار می‌کنند. یکی از برتری های ابونتو نسبت به فدورا این است که جامعه‌ی بزرگتری از کاربران را در خود جای داده است.

اوبونتو در دو نسخه‌ عرضه می‌شود که یکی از آنها هر شش ماه منتشر شده و حدود 9 ماه پشتیبانی دارد، در حالی که فدورا هر شش ماه عرضه می‌شود و حدود یک سال پشتیبانی دارد.

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *