میکروتیک (MikroTik) نام شرکتی در کشور لتونی است که در سال 1995 و توسط دو دانشجوی دانشگاه امآیتی (MIT) آمریکا و با هدف رقابت با شرکت شناخته شده سیسکو (Cisco) تاسیس شد. میکروتیک هم اکنون یکی از تولید کنندگان شناخته شده تجهیزات شبکه کامپیوتری و مخابرات بیسیم (Wireless) به حساب میآید. مهمترین محصول تولید شده توسط میکروتیک سیستمعاملی با همین نام است که با استفاده از هسته لینوکس ساخته شده است.
سیستمعامل MikroTik علاوه بر قابلیت نصب روی رایانههای خانگی، به صورت بسته نرمافزاری و سختافزاری نیز ارائه شده است. سیستمعامل MikroTik در سال 1995 طراحی و معرفی شده و همزمان با شکلگیری استانداردهای 802/11 و توسعه سختافزاری این سیستمعامل قابلیت بیسیم نیز به آن افزوده شد.
از جمله قابلیتهای منحصر به فرد میکروتیک میتوان به امکان مسیریابی، دیوار آتش، بیسیم، پروتکل پیکربندی پویای میزبان، برگردان نشانی شبکه و میزبان نماینده، پشتیبانی از آیپی نسخه 6، مدیریت کاربر و تعادلرسانی بارگذاری اشاره کرد.
خدمات میکروتیک گروه مهندسی یکتا سرویس
قابلیتهای میکروتیک
موارد استفاده از میکروتیک چیست؟
یکی از ویژگیهای میکروتیک پایداری آن است. MikroTik همانند یک روتر قوی از سرعت بوت بالا و عملکرد خودکار بدون نیاز به هیچ گونه login یا استارت کردن هر نوع سرویس برخوردار است.
علاوه بر دسترسی محلی می توان میکروتیک را به وسیله Telnet و SSH و Web Server داخلی آن و رابط ویندوزی به نام وینباکس (Winbox) تنظیم کرد.
دیگر قابلیت قابل توجه میکروتیک سرعت نصب و سرعت تنظیمات آن است. MikroTik در عرض چند دقیقه نصب و براحتی تنظیم میشود و امکان Import و Export کردن تنظیمات آن نیز وجود دارد.
مهم ترین نقطه قوت سرور میکروتیک به صرفه بودن آن نسبت به دیگر نمونههای مشابه سختافزاری است.
سازمان ها و شرکت ها
سازمانهای بزرگ و کوچک دارای چندین کارمند و پرسنل که میخواهند سطح دسترسی افراد به ترافیک اینترنت را مدیریت کنند، میتوانند با استفاده از میکروتیک و بهرهگیری از خدمات گروه مهندسی یکتاسرویس به این مهم دست یابند
بانک ها و مراکز دارای شعبه
بانکها و دیگر مراکز تجاری دارای شعب این امکان را دارند تا با استفاده از میکروتیک یک تونل ایجاد کنند و با ساخت VPN اختصاصی از یک شعبه به دیگر شعبات خود دسترسی داشته باشند. این مراکز قادر خواهند بود تا از این طریق به اشتراک گذاری اطلاعات در فضایی امن پرداخته و به فعالیت خود ادامه دهند.
مراکز علمی، تجاری و خدماتی
تمامی مراکز خدماتی، تجاری و علمی همچون درمانگاهها، دانشگاهها و پاساژها این امکان را دارند تا با استفاده از میکروتیک ترافیک اینترنت را به صورت محدود در اختیار کاربران و مشتریان خود قرار دهند.
سختافزارهای میکروتیک
سختافزارهای MikroTik در سه دسته کلی روترهای اترنت، سوئیچها و روترهای وایرلس قابل دستهبندی هستند. در ادامه به بیان چند نکته درباره سختافزارهای MikroTik خواهیم پرداخت.
- برای برخی از روتربردها که به صورت مادربرد عرضه میشوند باید کیس جداگانه تهیه کرد
- بعضی از روترهای میکروتیک قابلیت توسعه به وسیله شکاف mini PCI را دارند
- سیستم عامل همه سخت افزارهای میکروتیک RouterOS است
معرفی لایسنسهای میکروتیک
میکروتیک 7 سطح لایسنس (از سطح 0 تا 6) را برای روترهای خود عرضه کرده است؛ به هر لایسنس MikroTik یک Level گفته میشود. هر لایسنس یک سری موارد و ابزارهای روتر را شامل میشود. مثلا برای استفاده Full از روتر، به لایسنس Level 6 MikroTik احتیاج خواهد بود و برای شبکههای کوچک که کاربران زیادی ندارند لایسنس Level 4 هم جوابگو خواهد بود.
- سختافزارهای MikroTik همراه با لایسنس ارائه میشوند و هیچ محدودیتی در تعداد پورت ندارند. لایسنسها مادام العمر هستند و می توان بدون محدودیت RouterOS را آپدیت کرد. امکان ارتقاء یک لایسنس به لایسنسی بالاتر وجود ندارد و برای این منظور باید لایسنس جدیدی خریداری کرد.
- لایسنس وابسته به هارد دیسک هستند و با از بین رفتن هارد یا حافظه Nand flash لایسنس هم از بین میرود. امکان انتقال یک لایسنس به روتربرد دیگر وجود ندارد اما امکان جابجا کردن هارد دیسک بین روترها وجود دارد و مشکلی برای لایسنس پیش نخواهد آمد.