در این مقاله که در دو قسمت منتشر خواهد شد خواهان آشنایی با صوت در سیستمهای نظارتی و ارسال و دریافت صدا در سیستمهای نظارت تصویری هستیم. در ابتدا مروری بر تئوری صدا و نویز (صدای ناخواسته) خواهیم پرداخت. سپس روشهای اندازه گیری صوت در سیستمهای نظارتی را معرفی مینماییم. در گام بعد المان هایی را که میتوان برای بخش صوت سیستمهای نظارتی به کاربرد را معرفی کرده و در نهایت به معرفی دستگاهها و مدلهایی که برای این منظور به کار میروند و در سیستمهای نظارتی قابل ارائه می باشند خواهیم پرداخت .
اندازه و سطح صدا یا نویز
صدا و یا صداهای ناخواسته محیط، که آنها را نویز مینامند در اثر نوسانات و جنبش فشار هوا به وجود میآید. این عامل سبب تحریک فرایند گوش شده و در نهایت حس شنوایی را به وجود میآورد. گوش انسان بازه وسیعی از تغییرات صوتی را میتواند پاسخگو باشد، به طوری که بیشینه صوتی که انسان توانایی تحمل آن را دارد ده میلیون برابر کمینه صوت میباشد. این نسبت عدد بزرگی است بنابراین راهکار مناسبتری که به ما یاری برساند تا میزان شدت صوت را اندازه گیری نماییم، استفاده از لگاریتم است. مقیاس لگاریتمی راهکار بسیار مناسبتری برای مقایسه شدت صوتهای مختلف است تا شدت یک صدا را بتوانیم با شدت صدای دیگری مقایسه نماییم. برای دوری جستن از مقیاس فشرده، مبنای لگاریتم 10 انتخاب شده است و واحد دسی بل را تعریف مینماید. شکل زیر مقیاس دسیبل و نمونه ای از اندازه های مختلف را نشان میدهد.

مبانی صوت در سیستمهای نظارتی
همان طور که میدانید استفاده از صوت در سیستمهای نظارتی تحت شبکه سبب گسترش توانمندیهای سیستم میشود و این سیستم میتواند مزایایی خوبی را برای سیستم نظارتی موجود فراهم نماید. اضافه کردن قابلیت صوت در سیستمهای نظارتی تحت شبکه امکان تشخیص صوت را افزایش میدهد و امنیت سیستم را دو چندان مینماید همچنین سیستم صوتی میتواند اطلاعات بیشتری را برای اپراتور یا کاربر سیستم نظارتی فراهم نماید و این داده ها برای ارائه در دادگاه ها و مراجع قانونی از ارزش مهمی برخوردار می باشد.
در بسیاری از دوربینهای امروزی میکروفون تعبیه شده است ، شرکت Axis نیز در این وادی پیشگام است و بر روی بسیاری از دوربینهای مداربسته قابلیت ورودی و خروجی صدا وجود دارد. وجود میکروفون باعث می شود تا کاربران تنها با فعال سازی این قابلیت در کنسول دوربین مداربسته بتوانند صدای اطراف هر دوربین را روی دستگاه ذخیره ساز خود ، ضبط نمایند و در هنگام بازپخش علاوه بر نظارت تصاویر ، صداهای پخش شده آن زمان را نیز بشنوند. نکته مهم و اساسی که باید به آن توجه نمود این است که ذخیره سازی صدا در سیستمهای مختلف نیاز به تنظیمات مشخص و دقیقتری به نسبت سیستمهای تصویری دارد اما یک مسئله اساسی که در این میان وجود دارد، بحث حقوق قضایی به کاربری صدا در سیستمهای نظارتی تصویری است و این قوانین در کشورهای مختلف متفاوت است. در گام اول برای نصب دوربین مداربسته با امکان ضبط صدا باید اطمینان حاصل نمود که آیا مجوز ذخیره سازی صدا را در آن مکان طبق قوانین مصوب وجود دارد و یا خیر . و در صورت مثبت بودن این پرسش میتوان طرح فنی و مهندسی را برای ذخیره سازی صدا در این سیستمهای پیاده نمود. اگر در یک محلی ذخیره سازی صدا غیر قانونی باشد، میتوان این قابلیت را در دوربین های مداربسته آن محل غیر فعال کرد. به طور مثال در دوربینهای Axis ، که روی آنها میکروفون تعبیه شده است تنها کافی است که در کنسول دوربین این قابلیت را غیر فعال نماییم.
بدون دیدگاه