در این مقاله قصد داریم پارامترهای نوری دوربین مداربسته را که در هنگام انتخاب یک دوربین نیاز است به آن ها توجه کنید و در خصوص آنها اطلاعات کافی داشته باشید معرفی کنیم. از جمله این پارامترها میتوان به میزان حساسیت ، انتقال ، دریچه نور و لنز دوربین مداربسته اشاره کرد که در ادامه درباره هرکدام جداگانه توضیح خواهیم داد.
میزان حساسیت به نور
این عنوان بیانگر میزان حساسیت دوربین مداربسته به نور است و حداقل اندازه نور مورد نیاز دوربین مداربسته در شب را برای تولید تصویر بیان میکند و این مقدار در انتخاب دوربین مداربسته بسیار مهم به شمار میآید. از سویی دیگر این حساسیت کاملاً سلیقه است چرا که یک تصویر برای یک فرد ممکن است قابل قبول بوده و برای فرد دیگر قابل قبول نباشد.
حساسیت دوربین مداربسته با پارامتر لوکس سنجیده میشود، این عدد توسط سازندگان دوربین برای تولید تصویر قابل قبول در حداقل شرایط نوری مشخص میشود. در دوربینهای Axis تصویر فراهم شده توسط دوربین همواره به نور صحنه مقابل دوربین بستگی دارد.
در شرح خصایص دوربین های مداربسته ، مقدار لوکس یک دوربین بیانگر حداقل میزان نور مورد نیاز است تا بتواند در آن شرایط دوربین حداقل تصویر را فراهم نماید. این مقدار سادهترین روش برای اندازه گیری حساست دوربین میباشد.
نکته : هیچ دوربینی به عنوان لوکس صفر موجود نیست و هر دوربین برای تولید تصویر با کیفیت، نیازمند نور میباشد. اکثر دوربینهای مداربسته حساس به نور یک تصویر با سیگنال قویتر و نویز ضعیفتر را هنگامی که نور در محیط زیاد است ،تولید مینمایند. این مورد برای دوربینهای حرارتی استثنا میباشد. در این دوربینها مبنای تولید تصویر بر اساس حرارت میباشد که این حرارت توسط شخص یا وسایل نقلیه تولید میگردد. بر اساس حرارت تولید شده دوربین مداربسته میتواند در تاریکی مطلق نیز تصویر را تولید نماید.
دریچه نور یا F-stop
دریچه نور یا F-stop بیانگر آن است که چه میزان نور از این روزنه عبور کرده و به تراشه دوربین مدارسته برسد. به بیان ساده F-stop کوچکتر بیانگر عبور نور بیشتر از لنز است . همچنین کیفیت و ساخت لنز تأثیر بر میزان نور عبوری دارد. جدول زیر نشانگر روزنه های مختلف لنزهایی است که برای دوربینهای مداربسته تحت شبکه به کار میرود . در شکل زیر مراتب نوری مورد نیاز برای دسترسی به 1 لوکس در سنسور دوربین مداربسته را مشاهده می کنید.

نکته : در سنسورهای دوربینها ، f-stop کوچکتر در لنز بیانگر ورود نور بیشتر به سنسور تصویر دوربین مداربسته است.
برای دوربینهای زوم دار ، بهترین f-stop هنگامی است که خواهان نظارت به صورت wide هستیم . از آنجا که هنگام بزرگنمایی و زوم، روزنه دوربین کوچک میگردد، روی میزان نور مورد نیاز برای تولید تصویر مطلوب در مراتب نوری کم تأثیر میگذارد.
انتقال
کارایی و بهینگی یک لنز توسط انتقال یا transmission سنجیده میشود. هنگامی که نور از یک لنز عبور میکند، مقداری از نور گم میشود و سایر آن از لنز عبور میکند، بنابراین طبق آزمایشهای انجام شده کارایی لنز به نوع ماده لنز، ضخامت و روکش آن بستگی دارد. لنزی که کارایی بهینهتری داشته باشد، درصد نور بیشتری را از خود عبور میدهد. توجه کنید که f-stop یک لنز بیانگر میزان نور عبوری از یک لنز است و کارایی و درصد عبور نوری را نشان نمیدهد.
نکته : پارامتر انتقال در یک لنز با تغییر طول موج متغیر خواهد بود. به طور مثال یک لنز ممکن است 95 درصد نور مرئی را از خود عبور دهد در حالی که برای امواج مادون قرمز در طول موج 850 نانومتر این عدد به 80% برسد و یا در لنزی دیگر 95% نور مرئی از آن عبور نماید و برای امواج مادون قرمز انتقال به 50% برسد. هنگامی که میخواهید لنز را انتخاب نمایید باید طول موج محیط کاملاً مد نظر قرار گیرد. یک نکته اساسی که باید به آن توجه شود این است که لنزهای شیشه ای از لنزهای پلاستیکی مناسبتر بوده و کارایی بالاتری دارد.
لنز مناسب
لنز مناسب برای امواج مادون قرمز
لنز مناسب برای امواج مادون قرمز ، طوری طراحی شدهاند که بتوانند مشکل تبدیل در روز و شب را حل کنند، در این لنزها از شیشه مخصوص به خود استفاده میکنند و با استفاده از یک پوشش مناسب پراکندگی نوری را به حداقل میرسانند. علت تبدیل بین روز و شب بدین دلیل است که نورهایی که در روز و شب وجود دارند دارای طول موجهای مختلفی هستند و هر طول موج منحصر به فرد در نقطه مشخص دیگری پس از عبور از لنز فوکوس میشوند. فیلتر مکانیکی IR-cutfiltter میتواند برای این تبدیل در دوربینها و لنزها کارا باشد.
لنزهای تصحیح کننده رنگ
منابع نوری ، به طور مثال خورشید، پهنای وسیعی از طیفهای نوری را تولید مینمایند. نور سفیدی که ما میشناسیم محدوده ساده ای از طیفهای نوری هستند که برای چشم انسان قابل رویت میباشند، بنابراین لنز باید تشخیص دهد که چه نوری به دوربین مداربسته رسیده است تا بتواند تصویری مشابه به تصویر چشم انسان از لحاظ رنگ تولید نماید. بسیاری از تراشه های لنزها رنگهای عبوری از لنزهای مرئی را تطبیق نمیدهند و این امر سبب میشود که تصویر مناسبی توسط دوربین مداربسته فراهم نگردد. لنزهای تصحیح کننده رنگ فقط نور مرئی را از خود عبور داده و هر رنگ مخصوص را در نقطه مشابه فوکوس مینماید و این امر سبب میشود که تصویری زنده و شفاف داشته باشیم . اکثر لنزهای تصحیح کننده رنگ برای کاربردهای مادون قرمز مناسب نمیباشد، هرچند استثنایی در این باره وجود دارد.
بدون دیدگاه