تأثیر نور بر کیفیت تصویر سیستم‌های نظارتی تحت شبکه – بخش اول

تأثیر نور در کیفیت تصویر سیستم‌های نظارتی تحت شبکه

سیستم‌ نظارتی تحت شبکه‌ای را که برای نظارت در روز و شب انتخاب می‌کنید، عوامل مختلفی در کیفیت تصویر آن نقش دارند که دانستن این موارد برای بهینه‌تر کردن تصویر بسیار کارامد خواهد بود. این مقاله دیدگاه کلی را برای خوانندگان درباره این عوامل فراهم می‌آورد و شما درک خواهید کرد که چگونه نور می‌تواند در کیفیت تصویر سیستم‌های نظارتی تحت شبکه نقش داشته باشد و نیز خواهید آموخت که در تاریکی چه بخش‌هایی را باید در نظر گرفت تا تصویر بهینه تر شکل گیرد.

نور در سیستم‌های نظارتی تحت شبکه

نور اساسی‌ترین و مهم‌ترین مؤلفه را در تشکیل تصویر در سیستم‌های نظارتی تحت شبکه بر عهده دارد. به طور کلی نور منعکس شده از اشیا و یا صحنه دید، سبب می‌شود که آن صحنه برای چشم انسان و یا دوربین مداربسته قابل دیدن باشد و فرد بتواند آن تصویر را نظاره نماید. بنابراین کارایی و اثر بخشی دوربین‌ مداربسته تحت شبکه فقط معطوف به لنز ، سنسور تصویر و یا سایر مؤلفه ها نخواهد شد و کمیت و کیفیت نور موجود در محیط و نحوه انتشار آن نور در کیفیت نهایی تصویر نقش اساسی دارد.
نور یک نوع انرژی از نوع انرژی‌ امواج الکترومغناطیس می‌باشد. پرتو‌های نور با دو مؤلفه شناخته می‌شوند که این دو مؤلفه فرکانس و طول موج هستند و این دو مؤلفه نوع نور و رنگ را مشخص می‌نمایند و تنها بخش بسیار کوچکی از محدوده طول موج این طیف‌ها برای انسان قابل رویت می‌باشند. محدوده طول موج طیف‌های قابل رویت برای انسان ا از 400 نانو‌متر که بنفش می‌باشد شروع شده و تا 700 نانومتر که قرمز می‌باشد خاتمه می‌یابد. سیستم‌های ویدیویی تحت شبکه می‌توانند بخشی از طیف‌های خارج از این محدوده را نیز نمایش دهند. این سیستم‌ها علاوه بر نمایش تصویر در نور سفید می‌توانند تصویر سیاه و سفید را در محدوده طیف‌های مادون قرمز ( 715 تا 950 نانومتر ) فراهم نمایند.
کنش و رفتار نور در هنگام برخورد طیف نوری به یک جسم به نوع جسم یا سطح آن بستگی دارد. هنگامی که یک طیف نور به جسم برخورد می‌نماید ، این طیف ممکن است بازتاب ، پراکنده ، جذب و یا ترکیبی از این حالات برایش رخ دهد. هر سطح مقداری از نور را بازتاب می‌نماید. سطوحی که کم رنگ هستند نور بیشتری را بازتاب می‌نمایند. سطوح مشکی جذب نور بیشتری دارند در حالی که سطوح سفید تمامی نورهای مرئی را بازتاب می‌نمایند. انعکاس طیف‌های مادون قرمز مشابه بازتاب طیف‌های نور مرئی نیست و بستگی به  جنس ماده دارد.

رنگ در سیستم‌های نظارتی تحت شبکه

فرایند دیدن تصویر توسط چشم و مغز بسیار پیچیده است. بنابراین توضیح رنگ در این مقاله به صورت بسیار ساده تشریح می‌گردد تا فهم و درک آن برای همگان تسهیل گردد. نورهای مرئی دریافت شده توسط چشم انسان در مغز به‌نام رنگ ترجمه می‌گردند. طول موج محدوده نورهای قابل رویت از 400 نانومتر که بنفش می‌باشد شروع شده و تا 700 نانومتر که قرمز می‌باشد، خاتمه می‌یابد. کلیه نورهای قابل رویت دیگر در این محدوده قرار دارند. رنگ‌های نیلی ، آبی ، سبز ، زرد و نارنجی فی‌مابین بنفش و قرمز قرار دارند. این رنگ‌ها را در رنگین کمان مشاهده نموده‌اید. هنگامی که این امواج با یکدیگر ادغام گردند نور سفید رویت خواهد شد.
یک برگ درخت، توسط چشم انسان سبز دیده می‌شود و این بدان دلیل است که برگ طول موج طیف سبز را از یک نور دریافتی سفید بازتاب می‌نماید. اگر برگ درخت را زیر یک نور قرمز نظاره نمایید این برگ سیاه دیده می‌شود، چرا که نور رسیده به برگ حاوی طیف سبز نمی‌باشد. در کاربردی مشابه می‌توانیم رنگ لباس‌ها را مثال بزنیم. برای آنکه رنگ یک لباس را هنگام خرید دقیق مشاهده نمایید باید این لباس را در نور سفید روز مشاهده نمایید. نورهایی که در داخل فروشگاه ها به صورت مصنوعی توسط لامپ و یا فلورسنت تولید می‌گردند ترکیبی متفاوت از طول موج‌ها هستند که با نور طبیعی خورشید متفاوت هستند و این امر سبب می‌شود رنگ البسه و پوشاک در هنگام خرید در فروشگاه متفاوت‌تر از رنگ آن در روز باشد.
این بحث را می‌توان برای سیستم‌های نظارتی تحت شبکه گسترش داد. نور خروجی مولد نور تأثیر بسیار زیادی در رنگ بندی صحنه مقابل دوربین مداربسته دارد. به طور مثال تصویری که زیر نور خیابان‌ها دیده می‌شود، تقریبا زرد رنگ است و تصویر به زردی گرایش دارد. برای آنکه بتوان یک تصویر خوب را فراهم نمود باید یک مولد نور سفید مناسب را در آن محدوده قرار داد تا رنگ تصویر بهینه شود.
اجسام و اشیا رنگی به صورت انتخابی رنگ را بازتاب می‌نمایند. این اجسام تنها طیف‌هایی را بازتاب می‌کنند که شما می‌توانید آن رنگ را ببینید و سایر طیف‌های نور دریافتی توسط آن‌ها جذب می‌شوند. مثلاً در هنگام نظارت گل رز قرمز ، مولکول‌های رنگدانه این گل در نور سفید تمامی طول موج‌ها را به جز طیف قرمز ، جذب می‌کند و تنها طیف قرمز به سوی اطراف شما بازتاب می‌شود.
طول موج طیف‌هایی که کم‌تر از طول موج نور مرئی است، طیف‌های ماورا بنفش نام دارند. این طیف پوست را می‌سوزاند و در دباغی و چرم سازی کاربرد دارد. این طیف برای سیستم‌های نظارتی تحت شبکه خطرناک است. از سویی دیگر طیف‌هایی که طول موج‌شان بیشتر از طول موج مرئی است، طیف مادون قرمز نام دارند که در اختصار به آن IR گویند. شکل 1 محدوده فرکانسی و طول موج سیگنال‌های الکترومغناطیس را نشان می‌دهد.

تأثیر نور بر تصویر دوربین‌های تحت شبکهنور مادون قرمز در سیستم‌های نظارتی تحت شبکه

نور مادون قرمز (IR) ، طول موجی بالاتر از نور های مرئی دارد که توسط چشم انسان قابل رویت است. طیف مادون قرمز برای دوربین‌های تحت شبکه به کار می‌رود که طول موجش کمی بیشتر از طول موج طیف‌های مرئی است. محدوده طول موج طیف مادون قرمز بین 700 الی 1100 نانومتر است. این محدوده را همچنین به نام NIR( Near Infrared) یا نزدیک با مادون قرمز نیز می‌شناسند.
از آنجا که دوربین‌های تحت شبکه می‌توانند بعضی از طیف‌های مادون قرمز را به تصویر بکشانند، سؤالی که پیش می‌آید این است که چگونه این امر سبب می‌شود تا تصویر این طیف روی مانیتور ظاهر گردد. تصویری که توسط دوربین مداربسته با طیف مادون قرمز فراهم می‌شود یک تصویر سیاه و سفید است. اگر چشم انسان می‌توانست طیف مادون قرمز را مشاهده نماید، این تصویر مشابه تصویر دوربین مداربسته می‌شد. سایر رنگ‌های کاذب می‌تواند برای نمایش بخش‌های مختلف مادون قرمز در مقایسه با امواج مرئی به کار رود و این مسئله در تحقیقات علمی نقش اساسی دارد. به طور کلی در مسائلی که روشنایی در محیط کم بوده و مسئله نظارت باید مخفی و پوشیده باشد و نخواهیم از نورهای مصنوعی نظیر فلورسنت و لامپ استفاده نماییم ، مادون قرمز بسیار کاربرد خواهد داشت.

در بخش‌های بعدی مقاله بیشتر درباره “عملکرد و اهمیت نور در دوربین‌های مداربسته تحت شبکه” توضیح خواهیم داد. مطالعه بخش‌های بعدی این مقاله را از دست ندهید.

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *